Ahmet Öğüt ve Vooruit Kalesi

Total
0
Shares

Vooruit Kalesi, S.M.A.K tarafından 10 yıl ara ile kamuya açık büyük bir alanda açılan serginin en sonuncusu olan TRACK sergisi için Türk Sanatçı Ahmet Öğüt  tarafından hazırlanmış enteresan bir eserdir. Ghent şehrinin sosyalist yapısına göndermede bulunmak için değişik şekilde tasarlanmış olan bu eserde, 19. yüzyılın sonlarındaki Vooruit isimli sosyalist kooperatife yer verilmiştir.

Büyük bir helyum balonu ve Vooruit Kalesi maketinden oluşan bu eser, sanatçının sosyal ve siyasi açıdan düşüncelerini en iyi yansıttığı eserlerindendir. Kayayı andıran 13 metre uzunluğuna sahip bu devasa helyum balonu, sergilendiği ilk günden itibaren ilgileri üzerine çekmeyi başarmıştır. Belçikalı sürrealizmi benimseyen ressamlardan olan René Magriette‘nin bir eseri olan “Le Chateau des Pyrénées” yani ” Pireneler Şatosu” adlı eserine gönderme olarak yaptığı eser tıpkı Magriette’nin resmettiği gibi kaya üzerinde bir şato olarak karşımıza çıkıyor. Öğüt bu eseri ile 19. yüzyıl sonlarındaki yerel bir kooparatif olan Vooruit kooperatifine yer vererek, bu dönemde yaşayan işçilerin haklarını da gündeme getirmiştir. Sanatsal olarak değeri olduğu kadar verdiği mesaj ile de önemli bir yere sahip olan bu eser, 2012 yılında hayata geçirilmiştir. Açık alanda sergilenmeye başlanan bu eser daha sergilenmesinden 1 hafta sonra arızalanmış ve bakım için bulunduğu yerden sökülerek tamir için imal edilen yer olan Bristol’a gönderilmiştir. Kötü hava şartlarından dolayı hasar görüp söndüğü sanılan balonun ilk incelemesinde üzerinde 6 adet kurşun izine rastlanmıştır. Balonun içinde de 6 adet merminin bulunması, bu eserin birileri tarafından bilerek hedef alındığını ispatlamıştır. Tamirinin ardından yeniden yerine konulan eser, daha 2 hafta geçmeden bu sefer bağlı olduğu yerden ipi kesilmesi sureti ile havaya bırakılıp yok edilmeye çalışılmıştır. Önemli bir eser olduğu için alarm sistemi bulunan Vooruit Kalesi, havalanmaya başlaması ile birlikte kendi kendine içindeki helyum gazını boşaltmış ve tehlikeli bir şekilde şehir merkezine iniş yapmıştır. Bu olayın ardından 3. kez tekrar yerine getirilen eser, yine aynı şekilde kurşunlanmıştır. Şu an müzenin maddi durumu olmadığı için tamir edilemeyen eserin yeniden sergilenmesi bekleniyor.

İlk olarak kaza düşüncesi ile tamiri yapılan helyum balonunun tahminen siyasi olarak farklı düşüncelere sahip kişiler tarafından sabote edildiği düşünülüyor. Şehrin sosyalist tarihçesine hafif göndermede bulunularak ortaya çıkarılan eserin bu nedenle tepki gördüğü ve sabote edildiği tahmin ediliyor.

Üzerindeki renk ve desenleri ile tam bir kayayı andıran helyum balonunun üzerine yerleştirilen Vooruit Kalesi ile uçan kale düşüncesini hayata geçiren Ahmet Öğüt, farklı alanlarda yaptığı yaratıcı çalışmalar ile adından söz ettiriyor. Henüz daha genç bir yaşa sahip olan sanatçının ilerleyen dönemlerde eserleri ile hem kendi adını hem de ülkemizin adını dünyaya duyurması bekleniyor.

Ahmet Öğüt Kimdir?

Farklı tarz eserleri ve çekinmeden görüşlerini belli etmesi ile dikkat çeken Ahmet Öğüt, 1981 yılında Diyarbakır’da dünyaya gelmiştir. Çocukluğundan beri ressam olmayı hayal eden Söğüt, lise yıllarında daha o zamanlar yeni bir uygulama olan güzel sanatlar lisesinde okumayı tercih etmiştir. Normal liselere göre çok daha az kişi ile istediği alanda eğitim görmek genç sanatçının ressamlık isteğini daha da körüklemiş ve lise yılları hayatında önemli bir yere yerleşmiştir. 4 yıl liseden sonra Ankara Hacettepe Üniversite’sinde de 4 yıl ressamlık üzerine eğitim alan Öğüt, bu 4 sene boyunca Ankara ve İstanbul arasında gidip gelmiştir. Üniversite 3. sınıftayken girdiği bir resim sergisi ile kendine olan güveni daha da yerine gelen sanatçı, okul hayatının ardından İstanbul’a yerleşir. Burada değişik sergileri ziyaret etme ve sergilerden esinlenme fırsatı bulan genç sanatçı, içindeki ressam olma isteğini hiç kaybetmemiştir. İstanbul’a gelişi ile Ankara’dakinden daha değişik sergiler gören, görsel sergileri de keşfeden Ahmet Öğüt, bu alanda daha başarılı olacağına karar vermiştir. Çok hızlı resim yaptığı ve bulduğu her düz yüzeyin üzerine resim yapma ihtiyacı hissettiği için sürekli tuval harcaması ve bunun sonucunda ekonomik olarak zarar görmeye başlaması sonucu eski eserlerinden yeni eserler çıkarmaya başlayan sanatçı, kendini bu alanda daha yetenekli görerek bu alanda gelişime açılmıştır.

Çocukluğundan beri ilgi duyduğu resim alanında kendini en üst seviyede yetiştiren sanatçı bu yeteneğini her alanda kullanmak için görsel sanatlar üzerine çalışmalara başlamıştır. Bu alanda istediği her yerde her türlü yaratıcılık ile eserler ortaya koyabilen Öğüt, dünyanın pek çok şehrine kendi eserlerini bırakmıştır. Herkesin görebileceği yerlerde çok sayıda eseri bulunan sanatçı, sanatın her alanda ve her yerde yapılabileceği düşüncesini benimsemiştir. En ilginç eserlerinden biri olan Yeni Zelanda’daki atlıkarıncayı andıran otobüs durağı, uçan bir kaleyi andıran Vooruit Kalesi, farklı model otomobillerin daha da değiştirilerek sergilendiği otomobil sergisi herkes tarafından büyük beğeni kazanmıştır. Geleceğin parlak sanatçılarından olan Ahmet Öğüt, ülkemizi dış ülkelerde en modern şekilde temsil etmektedir.

Hızlı resim yapma özelliği sayesinde kısa sürede çok güzel işler ortayabilen sanatçı, bu yeteneğini doğru yönde kullanabilen sayılı sanatçılardandır. Öğrencilik yıllarında çok gezip kendine fayda sağlayacak şekilde kopya aldığı sergilerde bu günlerde kendisinin de eserlerinin bulunması sanatçının mutlak başarısının bir örneğidir.

Farklı bir düşünce yapısı ve bu düşünce yapısını farklı şekilde ortaya koyması yönü ile başarılı görsel sanatçılar arasında yer alan Öğüt, şu sıralar İstanbul, Amsterdam ve Berlin arasında işlerini yürütmeye çalışıyor. Birden fazla işi olan ve bu yönü ile sürekli kendini geliştirme çabasında olan genç sanatçının otomobiller ile olan çalışması da büyük beğeni toplamıştı.

Eserlerinde genel olarak toplumun meşgul olduğu konuları hedef alan Ahmet Öğüt, farklı eserin birleşimi ile yepyeni eserler koyma çabasındadır. Bunun en iyi örneklerinden olan “Exploded City” dünyanın dört bir yanında saldırıya uğramış büyük binaların bir arada bulunduğu hayali bir şehiri andırır. Binaların, otomobillerin ve nesnel her şeyin gün gelip yok olabileceğini önemli olanın içsel düşünce, öğrenme ve kendini geliştirme olduğunu eserlerine yansıtan genç sanatçı, kendi düşüncelerini eserleri ile profesyonel olarak bütünleştiriyor.

Kimsenin aklına bile getirmeye cesaret edemediği fikirleri eserlerine yansıtma cesaretini sergileyen Ahmet Öğüt, büyük başarısını belki de buna borçludur. Her ne olursa olsun düşüncelerinden şaşmayan ve bunu eserlerine en açık şekilde yansıtan sanatçı, ilerleyen dönemlerde de aynı şekilde devam edeceğe benziyor. Olduça dikkat çekici ve sıra dışı eserlere sahip olan Öğüt, tamamen işine bağlı ve işine aşık bir sanatçıdır. Özel hayatının neredeyse tümünü kaplamış olan işi ve eserleri ile var olacağını düşünen Öğüt, hayatını tamamen bu yönde yürütmektedir. Geçmişteki başarılı işlerine daha da geliştirerek devam eden sanatçı, hem kendi adını hem ülkemizin adını duyurmak için elinden geldiğince iyi işler yapma çabasındadır.

Vooruit Kalesi Eseri

Vooruit Kalesi, Ahmet Öğüt’ün kendini ve düşüncelerini özgür bir biçimde ifade ettiği eserlerinden biridir. Büyük bir emek ve disiplinli çalışmanın eseri olarak karşımıza çıkan bu yapıt, basit bir balon ile neler yapılabileceğini bizlere gösteriyor. Yapılan boyama ve desenlendirme çalışmaları ile ile tıpkı gerçek bir kayaya benzetilen büyük balon, üzerine yerleştirilen mükemmel kale ile uçan kale hayallerinin gerçekleşmesi sağlanmıştır. Resimlemesi ve renklendirilmesi sanatçının kendisine ait olan eserde tam bir ekip çalışması söz konusudur. Devasa büyüklükteki kaya üzerinde minik bir kale inşası olarak karşımıza çıkan eserde, kentin sosyal ve ekonomik eylemlerinin gerçeği yansıtmadığı, sahte olduğu konusuna değinmiştir. Geçmiş ve geleceği simgeleyen eserde geçmişi, 1970 yılında inşa edilen Vooruit Kalesi, geleceği ise uçan kaya şeklindeki helyum balonu simgelemektedir. Birden fazla anlam taşıyan eser, Ahmet Öğüt’ün diğer eserleri ile de benzer anlamları taşır. Sanatçının en beğenilen eserlerinden olan Vooruit Kalesi, gelecek nesle bırakılacak en önemli miraslardan biri olarak görülmektedir.

Cesur ve gelecek tepkilerden korkmadan eserlerini tamamlayan Ahmet Öğüt bu yönü ile tüm sanatçılara örnek olmalıdır. Kendini ve düşüncelerini hür olarak ifade edemeyen toplumlarda yaşanan sorunların üstesinden gelmek için her şekilde kişilerin kendini özgür ifade etmesi gerektiğini düşünen sanatçı, buna ilk olarak kendisinden başlamaktadır. Aldığı aile terbiyesi ve eğitimi ile paralel olarak düşüncelerini yönlendiren Öğüt, geleceğin en başarılı sanatçılarından olacak. Kendisinden sonraki sanatçılara önemli ölçüde rehberlik edecek derecede eserler ortaya koyan Ahmet Öğüt, tüm eserlerinde özgür düşüncelere ve kendi doğrularına yer vermektedir.

Halil Altındere Kimdir? makalesi de ilginizi çekecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

Metin2 Pvp Server

Metin2, Türkiye’de oldukça popüler olan bir online rol yapma oyunudur. Oyuncular karakterlerini güçlendirmek için saatlerce oynarlar ve PvP serverlar bu amaca hizmet eder. Peki, Metin2 Pvp server nedir? Pvp serverlar,…
View Post

Tabularla Dans Halil Altındere Kimdir?

Halil Altındere,Tabularla Dans eseri ile uluslararası alanda ilk olarak tanınmasına fırsat tanıyan çalışmasıdır. İki işli olarak yapılan bu çalışmada, insanlara birden fazla mesaj verilmeye çalışılmıştır. Tam bir hayal gücü ve…
View Post