HDL kolesterolünün iyi mi kötü mü olduğunu insanlar merak ediyor. HDL kolesterol nedir? Sağlığına dikkat edenlerin insanların araştırdığı Hdl kolesterol tanımını sizlere sunuyoruz.
HDL kolesterol, iyi kolesterol türlerinden bir tanesidir. Yüksek yoğunluklu lipoprotein anlamına gelir. Kolesterolün, doku ve damarlardan karaciğere taşınmasını sağlar. Yaş ve cinsiyete bağlı olarak Hdl kolesterol seviyesi farklı olabilir. HDL rakamlarını belirleyen kişinin yaşam şekli ve beslenme durumudur. Kolesterol beslenme yoluyla kontrol altına alınabilir.
Hdl Kolesterol Nasıl Kontrol Altına Alınır?
HDL kolesterol miktarı düşükse sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle bir an önce tedbir almanız gerekir. Doğru beslenme ile HDL kolesterolü dengeleyebilirsiniz. Bunun için;
Sigara ve Alkolden Uzak Durun
Sigara insanlarda Hdl kolesterol değerini düşürür. Böylece kalp ve damar hastalıkları ortaya çıkar. Sigarayı bıraktığınız zaman HDL kolesterol seviyesini düşürebilirsiniz. Yapılan araştırmalarda sigara kullanmayan kişilerin HDL seviyesi daha sağlıklı düzeylerde bulunuyor.
Düzenli Spor Yapın
Sağlıklı yaşam için düzenli spor yapılması gerekiyor. HDL kolesterolü yüksek tutmak için en etkili yollardan bir tanesidir. Fiziksel açıdan aktif olmak tüm kan değerlerinin dengelenmesini sağlayacaktır. Yoğun tempolu sporlarda da HDL seviyesinde artış gözlenir.
Yemeklerde Zeytinyağı Kullanın
Trans yağ tüketimi insan sağlığını tehdit eder. Trans yağlar, HDL kolesterol seviyesini düşürür. Zeytinyağını yemeklere ve salatalara ekleyerek sağlıklı bir şekilde beslenebilirsiniz.

Karbonhidratı Azaltın
HDL kolesterol düşüklüğü beslenme tipiyle de alakalıdır. Yoğun karbonhidrat ağırlıklı beslenen kişilerin karşılaşacağı sorunlardan bir tanesi de HDL kolesterol düşüklüğüdür. Karbonhidrat ağırlıklı beslenenler birçok hastalıkla karşı karşıya kalabilirsiniz. HDL kolesterolü iyi değerlere getirmenin yollarından bir tanesi beyaz undan uzak durmaktır.
İdeal Kilonuza Ulaşın
Kilo artışıyla birlikte ortaya çıkan HDL düşüklüğü, birçok hastalığa davetiye çıkarır. Kalp ve damar hastalıklarına neden olan fazla kilo hayatınızı zor hale getirebilir. Bu duruma karşı savaş açmak için sağlıklı seçimler yapabilirsiniz.
Balık Tüketin
HDL kolesterolü ideal oranda tutmanın sağlıklı yollarından bir tanesi de balık tüketmektedir. Özellikle yağlı balıklar bu konuda sizlere destek veriyor. Yağlı balıklarda yer alan asitler kalp sağlığının da korunmasını sağlıyor.
Omega 3 Ağırlıklı Beslenin
HDL seviyesini düşürmemek için ara öğün yapmanız öneriliyor. Ara öğünlerde tercih edeceğiniz besinler kalp ve damar sağlığınızın korunmasını sağlıyor. Omega 3 yağları açısından zengin olan besinler sağlıklı bir hayat sürdürmenizi sağlıyor. Atıştırmalıklar dışında omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan yiyeceklerden yararlanılmalıdır.
En İyi HDL Yükselten Besinler Hangileridir?
HDL kolesterol dokulardaki fazla kolesterolü vücut dışına atmanızı sağlar. HDL kolesterol hangi besinlerde bulunur? Tam tahıllar, lifli meyveler, soya, baklagiller ve kuru yemişlerde bulunur.
Hdl Kolesterol Kaç Olmalı?
HDL kolesterol kadın ve erkeklere göre farklı rakamlarda incelenir. Yaşa bağlı olarak bu oran değişebilir. HDL kolesterol oranları;
Erkeklerde
40 mg/dL – 60 mg/dL
Kadınlarda
50 mg/dL – 60 mg/dL olarak açıklanmıştır.

Hdl Kolesterol Düşükse Ne Yapmak Gerekir?
Hdl kolesterol seviyesini hastane de ölçebilirsiniz. Ölçüm için kan tahlili vermeniz gerekir. Eğer kolesterol düşüklüğü yaşarsanız;
- Doktor tarafından verilen ilaçları düzenli kullanmalısınız.
- Hareketsiz yaşamdan uzak durmalısınız.
- Sigara ve alkolü bırakmalısınız.
- Paketli ürünleri azaltmalısınız.
Kolesterolün düşmesine neden olan sebeplerle ilgili mutlaka gerekli önlemi almanız gerekir.
HDL Kolesterol Yüksekliği Ne Anlama Gelir?
Hdl kolesterol düşüklüğü sağlık sorunlarına neden olabildiği gibi yüksekliği de birtakım problemlere neden olabilir. Mutlaka ideal rakamları korumanız gerekir. HDL kolesterol nedir, yüksek çıkarsa ne olur? HDL kolesterol değerinin çok yüksek çıkması genel metabolizmanın bozulduğunu bizlere gösterir.