İstanbul, Türkiye’nin en büyük ve en güzel şehirlerinden biri. İstanbul tarihi yarımada, hem doğal hem de kültürel zenginlikleriyle dünyanın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri. İstanbul’un en önemli ve en eski bölgesi ise tarihi yarımada olarak biliniyor. Yarımada, Haliç, İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi ile çevrili olan; İstanbul şehrinin ilk kurulduğu ve geliştiği bölge. Burası, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalma onlarca saray, cami, kilise, çeşme, dikilitaş ve konutun bulunduğu bir açık hava müzesi gibi. Ben de geçen ay bu harika yeri görmek için İstanbul’a gittim. Yarımadayı gezmek için en az iki gün ayırdım ve çok güzel anılar edindim.
Tarihi Yarımadaya Nasıl Gidilir?
Tarihi yarımadaya ulaşmak için İstanbul’un farklı yerlerinden kalkan toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Ben Kadıköy’den vapurla Eminönü’ne geçtim ve buradan tramvayla Sultanahmet’e ulaştım. Sultanahmet, tarihi yarımadanın merkezi sayılabilecek bir nokta. Burada hem konaklayabileceğiniz hem de gezebileceğiniz çok sayıda yer var. Ben de Sultanahmet’te bulunan bir otelde kaldım ve buradan yürüyerek veya tramvayla tarihi yarımadanın diğer yerlerine gittim.

Tarihi Yarımadada Gezilecek Yerler
Tarihi yarımadada gezilecek yerler o kadar çok ki hepsini saymak mümkün değil. Ben size kendi gezdiğim ve en çok beğendiğim yerleri anlatacağım.
Ayasofya Camii
Tarihi yarımadanın en önemli ve en görkemli yapısı Ayasofya Camii. Burası, Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından 6. yüzyılda inşa ettirilen bir kilise olarak başladı. Daha sonra Osmanlı döneminde camiye çevrildi ve cumhuriyet döneminde ise müze oldu. Ardından tekrar eski ihtişamıyla cami olarak kullanıma açıldı. Ayasofya’nın içinde hem Bizans hem de Osmanlı dönemine ait mozaikler, freskler, kubbeler, sütunlar, mihraplar ve minberler görebilirsiniz. Ayasofya’nın mimarisi ve tarihi beni çok etkiledi.
Sultanahmet Camii
Ayasofya’nın karşısında yer alan Sultanahmet Camii, tarihi yarımadanın diğer bir simgesi. Burası, 17. yüzyılda Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından yaptırılan bir cami olarak biliniyor. Caminin içinde 20 binden fazla mavi renkli çini olduğu için halk arasında Mavi Cami olarak da anılıyor2. Caminin altı minaresi, kubbesi ve avlusu da görülmeye değer. Camiye girmeden önce ayakkabılarınızı çıkarmanız ve başınızı örtmeniz gerekiyor.
Topkapı Sarayı
Burası, 15. yüzyılda Osmanlı Padişahı II. Mehmed tarafından yaptırılan bir saray olarak başladı. Daha sonra Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetim merkezi ve padişahların ikametgahı oldu. Sarayın içinde hem Osmanlı dönemine ait eşyalar, silahlar, kıyafetler, mücevherler, porselenler, halılar hem de İslam dünyasının en önemli kutsal emanetleri görebilirsiniz. Sarayın bahçeleri, avluları, harem dairesi, kütüphanesi ve manzarası da çok güzel.
Kapalıçarşı
15. yüzyılda Osmanlı Padişahı II. Mehmed tarafından yaptırılan bir çarşı olarak başladı. Daha sonra Osmanlı döneminde ticaretin merkezi oldu. Çarşının içinde 60’tan fazla sokak, 4000’den fazla dükkan, 22 kapı, 17 han ve çok sayıda cami, çeşme, okul ve türbe bulunuyor.
Yerebatan Sarnıcı
Gizemli ve en serin yeri Yerebatan Sarnıcı. Burası, 6. yüzyılda Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından yaptırılan bir su deposu olarak biliniyor. Sarnıcın içinde 336 adet sütun, 9 bin metrekarelik bir alan ve 100 bin ton su kapasitesi var. İçinde yürürken hem sütunların hem de suyun yansımalarını görebilirsiniz. Sarnıcın en ilginç yerlerinden biri de Medusa başlı sütunlar. Bu sütunların neden burada olduğu ve hangi yöne baktıkları hakkında çeşitli efsaneler var.
Süleymaniye Camii
Görkemli ve en büyük camisi Süleymaniye Camii. Burası, 16. yüzyılda Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan bir cami olarak biliniyor. Caminin mimarı ise ünlü Mimar Sinan2. Kubbesi, minareleri, avlusu ve iç süslemeleri çok etkileyici. Caminin bahçesinde Kanuni Sultan Süleyman ve eşi Hürrem Sultan’ın türbeleri de bulunuyor.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri
İstanbul tarihi yarımada en zengin ve en kapsamlı müzesi İstanbul Arkeoloji Müzeleri. Burası, 19. yüzyılda Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid tarafından kurulan bir müze kompleksi olarak biliniyor. Müze kompleksinde Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olmak üzere üç ayrı müze bulunuyor2. Müzelerde hem Anadolu hem de dünyanın farklı bölgelerinden getirilen arkeolojik eserler görebilirsiniz. Müzelerin en önemli eserleri arasında İskender Lahdi, Sidon Kral Nekropolü, Kadeş Antlaşması ve Luvili Yazıt sayılabilir.

İstanbul Tarihi Yarımada’da Yemek Kültürü
Tarihi yarımadada gezdikten sonra acıkacağınız kesin. Bu bölgede hem Osmanlı hem de Türk mutfağından lezzetler bulabilirsiniz. Ben size kendi denediğim ve beğendiğim yerleri tavsiye edeceğim.
Sultanahmet Köftecisi
Sultanahmet Camii’nin hemen yanında yer alan bu mekan, tarihi yarımadanın en ünlü ve en lezzetli köftecilerinden biri. Burada köfte, piyaz, salata ve ayran gibi sade ama doyurucu bir menü bulabilirsiniz4. Köftelerin tadı çok güzel ve fiyatlar da makul.
- Tel No:02125136468
- Çalışma Saatleri: 10:30–23:00
- Adres: Alemdar, Divan Yolu Cd. No:12, 34110 Fatih/İstanbul
Hafız Mustafa
En eski ve en meşhur tatlıcısı Hafız Mustafa. Burada baklava, künefe, lokum, helva, aşure gibi birçok tatlı çeşidi bulabilirsiniz4. Tatlıların yanında Türk kahvesi veya çay da içebilirsiniz. Tatlılar çok şekerli değil ve çok lezzetli.
- Tel No:02125133610
- Çalışma Saatleri: 06:00–22:00
- Adres: Hobyar, Hamidiye Cd. No:84, 34112 Fatih/İstanbul
Hamdi Restoran
En güzel manzaralı restoranlarından biri Hamdi Restoran. Burada kebap, lahmacun, pide, salata gibi etli ve hamur işi yemekler bulabilirsiniz4. Yemeklerin yanında meşrubat, ayran veya şarap da içebilirsiniz. Restoranın terasından Haliç ve Galata Kulesi’nin muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz.
- Tel No:02125280390
- Çalışma Saatleri: 12:30–23:00
- Adres: Rüstem Paşa Mah Tahmis Caddesi, Kalçin Sk. No:11, 34116
İstanbul tarihi yarımada gezisi benim için unutulmaz bir deneyim oldu. Hem tarihin hem de kültürün büyüsüne kapıldım ve çok güzel anılar edindim. Siz de bu harika yeri görmek isterseniz, İstanbul’a mutlaka uğrayın ve tarihi yarımadaya ayırın. Pişman olmayacaksınız.
Bu makale, içerik yazarı ekibimiz tarafından yazılmıştır. İçerik ihtiyacınız varsa seo uyumlu içerik siparişi verebilirsiniz.
Google haritalar üzerinden daha fazla bilgiye erişmek için “İstanbul Tarihi Yarımada” bağlantısına tıklayın.