Safranbolu evleri, Karabük iline bağlı bir ilçe olup, 18. ve 19. yüzyıl Osmanlı kent dokusunu günümüze kadar koruyabilmiş ender yerlerden biridir. UNESCO tarafından 1994 yılında Dünya Kültür Mirası listesine alınan Safranbolu, tarihi evleri, çarşıları, camileri, hanları, hamamları ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerine zamanda yolculuk yapma fırsatı sunuyor. Ben de geçtiğimiz hafta sonu Safranbolu’ya gittim ve sizler için bu güzel ilçede gezdiğim yerleri ve yediğim lezzetleri anlatacağım.

Safranbolu Evleri
Safranbolu’nun en meşhur özelliği şüphesiz ki tarihi evleridir. Bu evler, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini sergiliyor ve aynı zamanda Türk kent kültürünü yansıtıyor. Safranbolu evleri iki ayrı bölgede yer alıyor: Şehir ve Bağlar. Şehir bölgesi eski çarşı olarak da biliniyor ve burada yaklaşık 2 bin adet geleneksel Türk evi bulunuyor. Bu evlerin çoğu koruma altında olup, bazıları müze, otel veya restoran olarak hizmet veriyor. Bağlar bölgesi ise daha çok yazlık evlerin olduğu bir yerdir ve burada da yaklaşık bin adet tarihi ev görebilirsiniz.
Safranbolu evlerinin ortak özellikleri şunlardır:
- Evlerin dış cephesi beyaz badanalıdır ve ahşap süslemelerle renklendirilmiştir.
- Evlerin çatısı kiremit kaplıdır ve genellikle iki katlıdır.
- Evlerin alt katı taştan, üst katı ise ahşaptan yapılmıştır.
- Evlerin içinde genellikle iki oda ve bir sofa (salon) bulunur.
- Evlerin önünde cumbalı pencereler vardır ve bunlar evin en önemli mimari unsurlarındandır.
- Evlerin avlusu ve bahçesi vardır ve burada çeşitli meyve ağaçları ve çiçekler yetişir.
Safranbolu evlerini gezmek için birkaç seçeneğiniz var. İsterseniz rehberli turlara katılabilir veya isterseniz kendi başınıza dolaşabilirsiniz. Ben rehberli tura katıldım ve bu sayede evlerin tarihini, mimarisini ve kültürünü daha iyi öğrendim. Ayrıca bazı evlere girip içindeki eşyaları da yakından görebildim.

Safranbolu Evleri Arasında En Ünlü Olanlar
- Kaymakamlar Gezi Evi: 1893 yılında inşa edilen bu ev, Safranbolu’nun en büyük ve en görkemli evlerinden biridir. Evin içindeki mobilyalar, halılar, tablolar, el işleri ve diğer eşyalar dönemin yaşam tarzını yansıtıyor. Evin bahçesinde ise güzel bir çeşme ve havuz bulunuyor.
- Cinci Han: 1645 yılında inşa edilen bu han, Safranbolu’nun en eski ve en büyük hanlarından biridir. Hanın girişinde bir saat kulesi, içinde ise 40 odalı bir otel, bir hamam, bir kahvehane ve bir lokanta bulunuyor. Hanın terasından Safranbolu’nun harika manzarasını izleyebilirsiniz.
- Cinci Hamamı: Cinci Han’ın yanında bulunan bu hamam, 17. yüzyılda yapılmıştır. Hamamın içi mermer ve çinilerle süslüdür. Hamamda hem kadınlar hem de erkekler için ayrı bölümler vardır. Hamamda geleneksel Türk hamamı keyfini yaşayabilirsiniz.
- Safranbolu Kent Tarihi Müzesi: 18. yüzyılda yapılan bu ev, 2006 yılında müzeye dönüştürülmüştür. Müzede Safranbolu’nun tarihini, kültürünü, sanatını ve doğasını anlatan çeşitli bölümler bulunuyor. Müzede ayrıca Safranbolu’nun ünlü ürünleri olan safran, lokum ve bakır eşyalar da sergileniyor.
- Hıdırlık Tepesi: Safranbolu’nun en yüksek noktası olan bu tepe, şehrin panoramik görüntüsünü sunuyor. Tepede bir de seyir terası bulunuyor ve buradan şehrin güzelliğini fotoğraflayabilirsiniz. Tepede ayrıca bir de kafe bulunuyor ve burada safranlı çay veya kahve içebilirsiniz.
- Yörük Köyü: Safranbolu’nun 10 km güneyinde yer alan bu köy, tarihi evleri ve doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Köyde 17. yüzyıldan kalma bir cami, bir hamam, bir çeşme ve bir de türbe bulunuyor. Köydeki evlerin bazıları pansiyon olarak hizmet veriyor ve burada konaklayarak köy hayatını deneyimleyebilirsiniz.

Safranbolu Gezilecek Diğer Yerler
Sadece tarihi evleri değil, doğal güzellikleri de görmeye değerdir. Safranbolu’da gezilecek diğer yerler şunlardır:
- Tokatlı Kanyonu: Safranbolu’nun 5 km kuzeyinde yer alan bu kanyon, yaklaşık 9 km uzunluğunda ve 100 metre derinliğindedir. Kanyonun içinde bir de dere akar ve burada piknik yapabilir veya yürüyüş yapabilirsiniz. Kanyonda ayrıca sincap, at, kaz gibi hayvanlar da görebilirsiniz.
- Kristal Teras: Tokatlı Kanyonu’nun üzerinde yer alan bu teras, cam zeminli bir platformdur ve buradan kanyonun muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz. Terasın giriş ücreti 10 TL’dir ve terasa giderken bir de teleferik kullanabilirsiniz.
- İncekaya Su Kemeri: Safranbolu’nun 6 km kuzeyinde yer alan bu kemer, 17. yüzyılda inşa edilmiştir. Kemerin uzunluğu 116 metre, yüksekliği ise 28 metredir. Kemeri hem yukarıdan hem de aşağıdan görebilirsiniz. Kemere yakın bir yerde de bir de tarihi çınar ağacı bulunuyor.
- Bulak Mencilis Mağarası: Safranbolu’nun 8 km güneyinde yer alan bu mağara, yaklaşık 6 km uzunluğunda ve 200 metre derinliğindedir. Mağaranın içinde sarkıt, dikit, sütun ve perde gibi çeşitli kaya oluşumları bulunuyor. Mağarayı gezmek için rehberli turlara katılabilirsiniz.
- Safranbolu Çarşıları: Safranbolu’nun tarihi dokusunu yansıtan çarşıları da gezmeniz gereken yerlerden biridir. Safranbolu’da üç adet çarşı bulunuyor: Yemeniciler Çarşısı, Bakırcılar Çarşısı ve Demirciler Çarşısı. Bu çarşılarda yöresel ürünler, hediyelik eşyalar, el sanatları ve antika eşyalar satılıyor. Ayrıca çarşıların içinde birçok kafe, lokanta ve pastane de bulabilirsiniz.

Safranbolu’da Ne Yenir?
Lezzetli yemekleri ve tatlıları da gezinizin en önemli parçalarından biridir. Safranbolu’da ne yenir sorusunun cevabı şöyle:
- Cevizli Keşli Yayım: Safranbolu’nun en meşhur yemeği olan bu yemek, cevizli keş peyniri ve erişte ile yapılıyor. Yemeğin üzerine de tereyağı ve pul biber dökülüyor.
- Peruhi: Mantıya benzeyen bu yemek, ince açılmış hamurun içine patates veya peynir konularak kapatılmasıyla yapılıyor. Peruhi’nin üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağı gezdiriliyor.
- Safranlı Zerde: Safranbolu’nun adını aldığı safran bitkisi ile yapılan bu tatlı, pirinç, şeker ve su ile pişiriliyor. Zerdenin üzerine de fıstık, badem veya ceviz serpiliyor.
- Safran Çayı: Safranbolu’nun en özel içeceği olan bu çay, safran bitkisinin kurutulmuş yaprakları ile demleniyor. Çayın rengi sarıdır ve aromatik bir tadı vardır.
- Safranbolu Lokumu: Safranbolu’nun en ünlü tatlısı olan bu lokum, nişasta, şeker ve su ile yapılıyor. Lokumun içine de ceviz, fındık veya fıstık konuluyor. Lokumun rengi beyazdır ve yumuşak bir dokusu vardır.

Safranbolu’da yemek yiyebileceğiniz bazı mekanlar şunlardır:
Kadiroğlu Şekerleme: Safranbolu lokumu başta olmak üzere birçok tatlı çeşidini bulabileceğiniz bu mekan, 1933 yılından beri hizmet veriyor.
- Tel No:02642744167
- Çalışma Saatleri: 06:30–23:00
- Adres: Şeker, No:, Ak Sk. No:43, 54100 Adapazarı
Bolcuk Kahvesi: Safranbolu evlerinin arasında yer alan bu kahvehanede safranlı çay veya kahve içebilirsiniz. Kahvenin yanında da kurabiye veya lokum ikram ediliyor.
- Tel No:03707122065
- Çalışma Saatleri: 08:00–02:00
- Adres: Çeşme Mah Arasta Arkası Sok nu :3, 78600 Safranbolu/Karabük
Zencefil Yöresel Mutfak: Safranbolu’nun yöresel yemeklerini tadabileceğiniz bu restoran, hem lezzetli hem de uygun fiyatlı bir mekandır. Restoranda cevizli keşli yayım, peruhi, safranlı zerde gibi yemekleri deneyebilirsiniz.
- Tel No:03707125120
- Çalışma Saatleri: 09:30–22:00
- Adres: Çeşme, 78600 Safranbolu/Karabük
Safranbolu Sofrası: Tarihi bir evde hizmet veren bu restoran, hem yemek hem de kahvaltı için tercih edebileceğiniz bir mekandır. Restoranda safranlı omlet, safranlı pilav, safranlı tavuk gibi yemekleri deneyebilirsiniz.
- Tel No:03707121451
- Çalışma Saatleri: 09:30–23:00
- Adres: Babasultan, Eski Çarşı, Han Sokak 28/A, 78600 Safranbolu/Karabük
Bu makale, yazar ekibimiz tarafından yazılmıştır. İçerik ihtiyacınız varsa sipariş verebilirsiniz.
Safranbolu Evleri Hakkında Yorumlar
Google haritalar üzerinden daha fazla yoruma erişmek için “Safranbolu evleri” bağlantısına tıklayın.
AHMET ÜLKEN / Yerel Rehber
bir yıl önce
Safranbolu, safran çiçekleriyle ünlü Kentimiz. Safran çiçekleri Safranbolu nun havasından mı suyundan mı bilmem en güzel burada yetiştiriyor, taç yaprakları özenle yetiştiriliyor ve bir o kadar özenle toplanıyor. Çok değerli ve pahalı olan safran gram dan dahi daha az ölçeklerde tartılip cam kavanozlarda satılıyor. Safranboluyu gezerken buna şahit oluyorsunuz. Hediyelik eşya dükkanları lokum cezerye satan yerlerde baharat olarak satıldığını göreceksiniz. Dostlarımın İstediği üzerine Safranboluyu ziyaret etmek istedim. Sagolsunlar bizleri Ailemi çok iyi ağırladılar. Güzel bir tur yaptıktan sonra Eski Safranbolu evlerinin birinde oturup enfes Türk kahvelerinden içip lokum yedik. Tertemiz havası yeşilin her tonunu bir arada gördük. Karadenize geçiş iklimi hakimdi diyebilirim. Gezip görülecek yerler arasında diyorum ve Ersin Rüzgar ve Ailesine çok teşekkür ediyorum. Bizleri agirladiklari için.
Halil İbrahim Altuntaş / Yerel Rehber
bir hafta önce
Bugün ikinci defa Sadranboluyu ziyaret etme şansı buldum. Safranbolu Evleri yüzlerce yıllık bir süreçte oluşan Türk kent kültürünün yünümüzde yaşamaya devam eden en önemli eserlerinden biridir. İlçe merkezinde yaklaşık 2000 geleneksel Türk evi bulunmaktadır. Buraya gelindiğinde yöreye özgü Safran Çayı ve Safranbolu lokum çeşitlerinden tatmanızı tavsiye ederim. Ayrıca Tabakhene ye giderek kuşaktan kuşağa aktarılmış bir aile işletmesi olan deri müzesi ve kafe olarak hizmet veren işletmeyi ziyaret edilmesini tavsiye ederim.
Ziyaret zamanı: Hafta sonu
Bekleme süresi: En fazla 10 dk.
Rezervasyon önerilir: Emin değilim